Kodin sisustuksessa ammennetaan yhä enemmän vaikutteita sosiaalisesta mediasta. Mikäli on vähänkään seurannut esimerkiksi sisustusblogeja tai Instagramin sisustusaiheisia tilejä, ei ole voinut olla välttymättä sisustusinspiraatiolta. Erilaisten sisustustrendien joukossa viime aikoina aivan erityisen näkyvästi pinnalla ovat olleet graafiset julisteet, jotka koristavat lähes jokaisen aikaansa seuraavan kotitalouden seiniä. Graafiset printit miellyttävät useimpia, sillä ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaankin erittäin tehokas tapa tuoda kotiin kulmikkuutta, terävyyttä ja persoonallista tyyliä ajankohtaisella tavalla.

Mitä graafinen taide ylipäätään tarkoittaa?

Monesti kuulee puhuttavan graafisesta taiteesta, vaikka kaikille ei välttämättä olekaan selvää, mitä sillä ylipäätään tarkoitetaan. Graafinen taide voikin kuvata hyvin monentyyppisiä teoksia, joille tyypillistä on kuitenkin viivojen ja sävyjen käyttö värien sijaan. Klassinen graafisen taiteen muoto on piirros, joka pitää sisällään niin sarjakuvat, hiili-, kynä- ja mustepiirrokset, viivapiirrokset sekä erilaiset graafiset muodot. Graafisen taiteen muotokieli on usein erittäin voimakasta verrattuna esimerkiksi herkkään vesiväritaiteeseen.

Suosituimmat aiheet

Graafinen taide käsittää hyvin laaja-alaisesti erilaisia teoksia, mutta tietyt tyylit tuntuvat olevan sisustuksen maailmassa aivan erityisen suosittuja tällä hetkellä. Alla esitellään tämän hetken suosituimpia aiheita graafista taidetta esittävien julisteiden saralla.

Viivapiirrokset

Viivapiirroksia näkee nykyään yhä enemmän. Kyseessä on yhdellä katkeamattomalla viivalla luotu teos, jolloin kuvasta näkee hyvin, mitä se esittää, mutta joka on tyyliltään varsin moderni ja persoonallinen. Yhden vedon piirroksissa harjoitus tekee mestarin, sillä taiteilijan on kyettävä hahmottamaan kokonaiskuva jo ennen kynän laskemista paperille. Viivapiirrokset soveltuvat loistavasti myös julisteiden aiheeksi, ja niitä näkeekin yhä enenevässä määrin kotien seinillä. Esimerkiksi niin kutsutut Art De Lignes julisteet ovat helppo tapa tuoda kotiin klassisen modernia ilmettä graafisen taiteen muodossa.

Maamerkit ja kaupungit

Erilaiset kaupunkeja ja tunnettuja maamerkkejä kuten Eiffel-tornia kuvastavat julisteet ovat olleet suosittuja jo vuosikymmenten ajan, mutta hiljattain pinnalle ovat nousseet graafiset kaupunkimaisemat ja maamerkit. Näissä on siirrytty pois realistisista valokuvista hyvinkin pelkistettyihin graafisiin versioihin, joissa tunnetun kaupungin kuva muodostuu esimerkiksi muutamista yksinkertaisista viivoista, pienistä pisteistä, neliöistä, tai oikeastaan melkeinpä mistä tahansa. Kaupunkeja voidaan kuvata siluetteina tai esimerkiksi karttoina. Erityisen trendikkäitä viime aikoina ovat olleet omaa kotikaupunginosaa tai muuta merkityksellistä kaupunginosaa kuvastavat graafiset karttajulisteet. Etenkin suuremmista kaupungeista kuten Helsingin eri kaupunginosista on julistemarkkinoilla tarjolla paljon eri vaihtoehtoja.

Geometriset ja abstraktit kuviot

Taide voi olla yksinkertaisessakin muodossaan äärimmäisen vaikuttavaa. Erilaiset geometriset ja abstraktit muodot ovat klassinen valinta graafisten julisteiden kuva-aiheissa, ja vaikkei kyse olisi muusta kuin muutamasta mustasta pallosta, puolipallosta, neliöstä tai suorakulmiosta valkoista taustaa vasten, voi kokonaisuus toimia todella hyvin seinäjulisteessa. Myös viime aikoina sisustusblogien kuvissa paljon näkyneissä niin kutsutuissa Bauhaus-julisteissa esitetään juurikin tällaisia muotoja. Mikäli on muutenkin minimalistisen sisustustyylin ystävä, sopivat geometriset julisteet loistavasti kotiin tuomaan seinille mukavasti kulmikkuutta ja särmää.