Taide on upea tapa piristää kodin ilmettä! Se ei aina vain ole kovin edullinen tapa sisustaa – etenkin, jos kotiin haluaa laadukasta taidetta. Raha voikin olla monen sisustushaaveen esteenä. Jos olet ottamassa lainaa taidehankintoja varten, kannattaa laina ehdottomasti kilpailuttaa, sillä kilpailuttamisen sivuuttaminen voi aiheuttaa sen, että maksat lainastasi kohtuuttomia kuluja.

Ensi kuulemalta lainan kilpailuttaminen saattaa kuulostaa raskaalta tehtävältä etkä ehkä oikein edes tiedä, mistä aloittaa. Lainan kilpailuttamisen ei kuitenkaan tarvitse olla raskasta tai vaikeaa, sillä Rahalaitos kilpailuttaa lainasi taidehankintoja varten nopeasti ja helposti netissä. Sinun tarvitsee vain täyttää Rahalaitoksen lainahakemus, joka löytyy Rahalaitoksen verkkosivulta ja tehdä lopullinen valinta saamiesi tarjousten joukosta. Seuraa tässä artikkelissa mainittuja askeleita ja kilpailuta lainasi taidehankintoja varten näppärästi Rahalaitoksen kautta.

1. askel: täytä Rahalaitoksen lainahakemus

Ensimmäinen askel lainan kilpailuttamisessa on Rahalaitoksen lainahakemuksen täyttäminen. Voit tehdä tämän helposti netissä. Saatuaan hakemuksesi Rahalaitos kilpailuttaa lainasi puolestasi ja olet jälleen askeleen lähempänä toivomiasi taidehankintoja.

Lainahakemuksessa sinun tulee valita tarvitsemasi lainan suuruus sekä sinulle sopiva laina-aika. Lainan määrä voi vaihdella pienestä 500 euron lainasta aina suureen 70 000 euron lainaan saakka, ja laina-aika voi vaihdella yhdestä vuodesta jopa 15 vuoteen. Pyri aina mitoittamaan lainasi siten, että se sopii mahdollisimman hyvin arkeesi – sekä lainan ali- että ylimitoittaminen on huono valinta!

Kun olet valinnut Rahalaitoksen lainahakemuksesta tarvitsemasi lainan suuruuden ja sinulle sopivan laina-ajan, laskee sivuston helppokäyttöinen laskuri tulevan arvioidun kuukausieräsi. Arvio auttaa sinua punnitsemaan lainan sopivuutta arkeesi. Jos valitset lainasi suuruudeksi esimerkiksi 5 000 euroa ja laina-ajaksi esimerkiksi viisi vuotta, laskee Rahalaitoksen laskuri lainasi kuukausierän arvioksi 105 euroa kuukaudessa.

Voit kokeilla laskurin avulla, kuinka esimerkiksi laina-ajan pidentäminen tai lyhentäminen vaikuttaa lainasi kuukausierään. Jos esimerkiksi edellä mainitun 5 000 euron lainan laina-aikaa pidentää viiden vuoden sijaan kuuteen vuoteen, laskee lainan arvioitu kuukausierä 91 euroon. Kannattaa kuitenkin miettiä, haluatko sitoutua lainan takaisin maksamiseen vielä yhdeksi ylimääräiseksi vuodeksi. Kun olet punninnut tarkkaan tarvitsemasi lainan suuruutta ja sinulle sopivaa laina-aikaa, täytä vielä Rahalaitoksen hakemukseen yleistietosi ja toimita hakemuksesi Rahalaitokselle.

2. askel: vertaile saamiasi lainatarjouksia

Voit saada lainatarjouksia jo minuutissa. Malta kuitenkin mielesi ja odota 24 tuntia, jotta saat vertailtavaksesi useita sinulle henkilökohtaisesti räätälöityä lainatarjouksia. Tutustu niihin kaikessa rauhassa huolellisesti ja punnitse niiden ehtoja tarkkaan.

3. askel: valitse paras lainatarjous

Kun olet vertaillut saamiasi tarjouksia, on aika valita sinulle sopivin vaihtoehto. Ilmoita valintasi Rahalaitokselle ja olet pian valmis hankkimaan kotiisi toivomaasi taidetta.