Matto on näppärä tapa tuoda kotiinsa aivan uutta väriä ja ilmettä. Matto on olennainen osa kotia lähes kaikissa kulttuuripiireissä ja niillä tuodaan kotiin myös mukavuutta. Kun suomalaiset haluavat panostaa mattoihin, tulevat ensimmäisenä mieleen yleensä juuri itämaiset matot – eikä ihme, ne ovat olleet kovassa huudossa jo satojen vuosien ajan. Tiesitkö esimerkiksi, että Englannin kuningas Henrik VIII ihastui itämaisiin mattoihin ja alkoi keräämään niitä. Näitä mattoja on edelleen olemassa ja yhden sellaisen palanen huutokaupattiin 600 000 eurolla. Nämä matot ovat selvästikin arvossaan, koska niitä pidetään taideteoksina.

Maton tekemiseen kuluu aikaa ja vaivaa

Niin kuin taiteeseen yleensä pätee itämaisiin mattoihinkin se sääntö, että hyvää kannattaa odottaa. Pelkästään maton suunnitteluun voi kulua viikkokin, jos halutaan oikein pikkutarkka ja yksityiskohtaisesti kuvioitu matto. Tämän jälkeen suunnittelijan on löydettävä joku, joka tuo luomuksen henkiin. Iranissa monet mattoja välittävät yritykset eivät niinkään palkkaa tekijöitä, vaan etsivät sellaisen maton solmijan, jonka uskovat kykenevän toteuttaa jokin yksittäinen tilaus ja jättävät tilauksen sitten tälle. Oikeanlaisen ja tarpeeksi kokeneen käsityöläisen löytämiseen menee aikaa.

Kun sopiva tekijä on löydetty, hänen täytyy arvioida, paljonko aikaa ja materiaaleja maton tekemiseen kuluu ja onko siitä saatava korvaus sopivan suuruinen. Isojen ja ohuiden mattojen tekemiseen menee paljon aikaa ja työ on erityisen tarkkaa. Näin ollen kokeneeltakin solmijalta voi mennä puoli vuotta yhden maton tekemiseen. Tämän vuoksi matot ovat taideteoksia ja niistä ollaan valmiita maksamaan oikein kunnolla.

Koska mattoja ei tehdä koneella eikä yhdessä yössä, ovat itämaiset matot juuri siksi niin arvostettuja ja laadukkaita. Mattojen arvoon vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka taitava sen tekijä on ja millaisia materiaaleja hän käyttää. Myös pienten yksityiskohtien tekeminen tekee matosta taideteoksen.

Kuva-aiheet, tekijät, ja materiaalit vaihtelevat

Vaikka moni tyytyy sanomaan, että olohuoneessa on ihan vain itämainen matto, näiden mattojen alkuperäismaassa ne ovat kuitenkin hieman vakavampi asia. Kokenut mattojen välittäjä tai solmija pystyy erottamaan työn jäljestä parhaimmillaan jopa itse tekijän.

Mattojen kuva-aiheet vaihtelevat hieman sen mukaan, mistä päin esimerkiksi Irania matot ovat peräisin. Autenttisimmat matot ovat peräisin Iranin eteläosista ja niiden kuva-aiheet ovat usein puita, vuohia ja ihmisiä kuvattuina pienissä neliöissä. Nämä matot ovat toisinaan myös täysin improvisoituja. Kukkakuviot ovat usein peräisin maan keskiosista kuten vaikkapa Isfahanista, joka on yksi suuri mattokeskus Iranissa. Yksityiskohtaisia ornamentteja kannattaa hakea Pohjois-Iranista Qomin kaupungista. Iranin lisäksi muita tärkeitä itämaisten mattojen alkuperämaita ovat Turkki ja Afganistan.

Aidon itämaisen maton solmii aina ihminen itse. Käsityön jälki näkyy myös siinä, että mattoihin käytetty villa prosessoidaan käsin ja värjätään luonnollisilla väriaineilla. Yhden maton luomiseen tarvitaan siis useamman ihmisen työpanos. Isoimpien mattojen solmimiseen tarvitaan useampi solmija yhtä aikaa, mikä puolestaan nostaa maton arvoa.