Sosiaalisen median kautta valokuvaamisesta on tullut suositumpaa kuin koskaan. Nykyaikaisissa älypuhelimissa kameroilla saa otettua erittäin hyvälaatuisia kuvia, puhumattakaan järjestelmäkameroista. Järjestelmäkamerat kuitenkin vaativat hieman opettelua, ennen kuin niistä saa kaiken potentiaalin otettua irti. Valokuvaus on ollut kuitenkin yksi taiteenmuoto ensimmäisistä kameroista lähtien. Myös valokuvien ja valokuvaamisen arvostus on noussut ajan saatossa. Ympäri maailmaa löytyy paljon taidemuseoita, jotka puhtaasti keskittyvät valokuvien esittelyyn. Myös valokuvakilpailut ovat yleisiä. Suomen tunnetuin valokuvakilpailu on Vuoden Luontokuva -kilpailu. Kunnian lisäksi kilpailuista yleensä on mahdollisuus voittaa rahaa.

Valokuvataiteen eri muodot

Valokuvataiteesta löytyy monia eri kategorioita. Kuvajournalismi keskittyy uutisten esittämiseen kuvien kautta. Valokuvat tuovat uutiset lähemmäksi ihmisiä ja kuvat auttavat kertomaan uutisen. Kuvajournalistit ovat saaneet kuviaan esille ei pelkästään lehtiin, mutta myös taidenäyttelyihin ja museoihin.

Monia sydäntä lähellä oleva valokuvauksen muoto on luontokuvaus, joka on useiden harrastajien suosiossa. Luontokuvaus vaatii malttia ja aikaa olla luonnossa. Monilla parhaat otokset päätyvätkin omien seinien koristeeksi. Luontokuvaaminen on halpa harrastus, sillä kameran lisäksi muuta ei tarvita. Jos valokuvan haluaa teettää ja ostaa kehys kuvalle, ei se tuota isoa lovea valokuvaajan lompakkoon.

Muotokuvaus on valokuvauksessa yleistä myös. Muotokuvaan pyritään saamaan ihmisen olemus ja hänen piirteensä. Usein myös ihmisen asema tuodaan esille kuvan välityksellä. Muotokuvat ovatkin oiva tapa tarkastella eri aikakausia, sillä niissä usein ilmenee, mitkä ovat olleet kyseisellä aikakaudella arvostettuja piirteitä.

Abstrakti valokuvataide nimensä mukaisesti esittää abstrakteja valokuvia, jossa tarkoituksena on esittää valokuva niin, ettei se imitoi perinteisessä mielessä todellista maailmaa. Usein abstraktissa taiteessa saatetaan esittää todellisen maailman vääristymiä sekä ihmisen sisäistä maailmaa.

Niin sanottu vapaa valokuvataide pitää sisällään laajan kirjon eri valokuvaustyylejä, jotka eivät välttämättä istu niin sanottuihin perinteisiin määritelmiin. Kuten jo mainittua sosiaalinen media on on lisännyt mielenkiintoa kohti valokuvausta, joka on synnyttänyt laajan määrän erilaisia valokuvaustyylejä. Sosiaalinen media on myös mahdollistanut monille täyspäiväisen valokuvaamisen ammatin muodossa.