Kun puhutaan taiteesta, tulee monelle mieleen perinteinen taide, usein jokin ikoninen maalaus, kuten Leonardo Da Vincin salaperäisesti hymyilevä Mona Lisa. Nykyään taide on kuitenkin huomattavasti laajempi käsite. Enää se ei rajoitu vuosikausia hiottuihin maalauksiin, patsaisiin tai piirustuksiin, vaan nykyään taiteen piiriin kuuluu, no, oikeastaan mikä vain! Nykytaide on avartanut taiteen suppeaa käsitystä ja nyt koko maailma on canvastaulumme. Mistä tahansa voi tehdä taidetta, oli se sitten iholle roiskittua mustetta, jätteistä tehtyjä veistoksia tai jopa pesukoneessa pyörivää oksennusta, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Vain taivas on rajana! Nykyään myös tietokoneella tehty taide on yhä enenevissä määrin ihmisten mieleen. Tietokoneella voi tehdä vaikka mitä animaatioelokuvista maalauksiin. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti kuvankäsittelyyn ja varsinkin Photoshop-nimiseen ohjelmaan. Monesti kuulee käytettävän termiä photoshopattu varsinkin ammattikuvista. Tätä tulee kuitenkin harvoin yhdistettyä taiteeseen. Oletko koskaan tullut miettineeksi, kuinka paljon visuaalista näkemystä ja aikaa kuvan editointi oikein vie? Lue lyhyet esittelyt muutamasta Photoshopin elementistä, joilla saat kuvasi aivan uudelle tasolle.

1. Rajaustyökalu – muista kultaisen leikkauksen opit!

Kuvan rajaaminen on tärkeämpää kuin uskoisitkaan ja siihen kannattaa tosissaan käyttää aikaa. Oikeanlainen rajaaminen tekee kuvasta ammattimaisen ja mielenkiintoisen – kun taas huonosti tehty rajaus pilaa koko kuvan idean. Photoshopin rajaustyökalu tarjoaa avuksesi myös kultaisen leikkauksen ruudukon! Ruudukko on kätevä myös esimerkiksi logojen, kuten vagabondin suunnittelussa.

2. Pikavalitsin

Valitsimella saat kätevästi – ja älykkäästi – valittua tietyn osan kuvasta editoitavaksesi. Pehmennystyökalu tekee rajoista pehmeät ja todellisen näköiset. Tämä on kätevä siihen, jos haluat säätää jonkin tietyn yksityiskohdan, kuten hiusten tai silmien, kirkkautta, väriä tai kontrastia.

3. Kerrokset

Kerrokset tai layerit ovat joka photoshoppaajan paras kaveri. Niiden avulla voit muokata vain yhtä kerrosta kuvasta kerrallaan, etkä tule vahingossa sotkeneeksi muita. Voit lisätä loputtomasti kerroksia ja linkittää niitä yhteen.

4. Nesteyttäminen

Liquify-toiminto on surullisenkuuluisa juurikin siitä, että sitä käytetään usein mainoskuvissa. Tällä työkalulla saat helposti säädettyä kuvan osia luonnollisen näköisesti. Hetkessä 10 senttiä pidemmät sääret? Onnistuu! Tuuheammat hiukset? Ei ongelmaa. Yhdellä painalluksella saat minkä tahansa osan käyttäytymään kuin vesi ja voit ohjata sitä haluamaasi suuntaan.

5. Leimasin

Täydellinen iho? Hoituu sekunneissa! Leimasintyökalun avulla kopioit kuvan yhden kohdan ja voit kloonata sitä niin paljon kuin haluat. Näin saat helposti ja nopeasti peitettyä kaikki ihon pienet virheet ja yksityiskohdat, jotka haluat piiloon. Taatusti hyvä lopputulos.

6. Valo-varjo tasapainon säätäminen

Onko kuvassa tarpeeksi mustia pikseleitä? Entä valkoisia? Kätevä työkalu näyttää, mikä on kuvasi nykytilanne ja mikä olisi ideaali kohta. Voit kuitenkin leikitellä valoilla ja varjoilla säätämällä niitä liikaa, millä voit saavuttaa haluamaasi tunnelmaa.

Väritasapaino

Millaista tunnelmaa haet kuvallasi? Onko kyseessä kesäisellä kukkaniityllä otettu herkkä hääotos vai dramaattinen lumisessa maisemassa napsaistu taideteos? Näillä halutaan todennäköisesti saavuttaa aivan erilaisia tunnelmia, myös värien kantilta. Voit väritasapaino-työkalulla helposti säätää kuvien väritasapainoa ja korostaa tai jopa muuttaa niiden tunnelman täysin – hait sitten jäätävän purevan pakkasen tuntua tai helteisen suvipäivän lämmintä valoa.