Taide-esineiden keräileminen on monille ihmisille tärkeä harrastus, samoin kuin harvinaisten kolikoiden, perhosten tai postimerkkien keräily. Valitettavasti lähes aina kaikessa keräilyssä puhutaan harvinaisuuksista ja erikoispainoksista, joita löytyy koko maailmasta vain tietty määrä. Tällaisissa tapauksissa myös keräilykohteiden hinnat nousevat. Monet erikoisen varakkaat ihmiset harrastavat taidekeräilyä, mutta sen aloittaminen on heille tietysti yhtä helppoa kuin pyörällä ajaminen. Miljoonien eurojen pääomalla voi helposti lunastaa itselleen haluttuja uniikkimaalauksia, mutta entä jos keräilyharrastus on aloitettava nollasta? Mikä olisi kaikkein paras tapa aloittaa taiteenkeräilyharrastus, ja miten sitä kannattaa lähteä rahoittamaan?

Mistä rahoitusta keräilyharrastukselle?

Taidetta voi alkaa kerätä pelkästään omien mieltymysten mukaan, tai vaihtoehtoisesti pääoman kerryttämistä varten. Henkilökohtaisen taidekokoelman tarkoitus on olla oma vapaa-ajan harrastus, jonka kautta lisäksi tuetaan myös itse taiteilijaa. Liikeideana taiteen keräily on epävakaa, mutta parhaassa tapauksessa hyvin tuottava bisnes. Mikäli kassaan on jo kertynyt omaa pääomaa jonkin verran, voi keräilyn aloittaa ilman lainaa. Rahaa on kuitenkin hyvä olla tilillä melko paljon, sillä taiteen keräilyssä tärkeää on olla aina valmiina ostamaan keräilykohde niin nopeasti kuin mahdollista, sillä trendit tulevat ja menevät nopeasti, ja samoihin tuuliin joutuvat myös niiden seuraajat. Mikäli omalle kohdalle osuu himoittu esine, josta pyydetään kymmenen tuhannen euron hintaa, on tärkeää varmistaa, että kyseinen summa löytyy heti tililtä, sillä harvat taidekauppiaat hyväksyvät kuukausimaksuja tai muita maksujärjestelyjä.

Lainaa hakiessa tilanne on se, että taidetta on vaikea arvottaa, ja arvoa on vaikea todentaa. Juuri sen takia monet pankit eivät anna lainaa taidekeräilyä varten ainakaan kovin kilpailukykyisellä korolla, etenkin, jos kyseessä on aloitteleva taiteen harrastaja. Taidekeräilijöiden keskuudessa myös vertaislainojen suosio on kasvanut. Vertaislaina tarkoittaa sitä, että varakkaammat sijoittajat sijoittavat taidekeräilijän taidekokoelmaan. Näissä tapauksissa on erittäin tärkeää sopia tarkat pelisäännöt sijoittajan kanssa, sillä kyseessä on kahden yksityishenkilön sopima laina. Lisäksi monet sijoittajat myös vaativat itselleen huomattavan palan jälleenmyydystä taideteoksesta, jolloin keräilijän on laskettava tarkkaan, kuinka kannattavaa vertaislainan ottaminen lopulta on.

Jos omaa pääomaa ei ole riittävästi, eikä vertaislainan ottaminen tai lähipiiriltä lainaaminen houkuttele, yksi mahdollisuus taidekeräilijälle on lainojen kilpailuttaminen. Täysin maksuttomissa lainapalveluissa, kuten Sambla.fi:ssä lainojen kilpailuttaminen useammalta pankilta ja luotonmyöntäjältä käy nopeasti, ja rahat voivat saapua tilille jo seuraavana aamuna. Vertailemalla lainoja useamman pankin ja luotonmyöntäjän kesken keräilijä voi olla varma siitä, että varmasti tulee valittua kilpailukykyisin ja taloudellisesti kannattavin laina.

Ennen keräilyharrastuksen aloittamista on tietysti tärkeää tuntea hyvin taiteen alaa, olivatpa kyseessä sitten maalaukset, valokuvat tai veistokset. Kokemuksen ja tietämyksen karttuessa on aika alkaa pohtimaan, mistä pääomaa kannattaa lähteä kartuttamaan. Taidekeräilyn aloittaminen voi onnistua varsin pienelläkin pääomalla, mutta ensin on määriteltävä, millä motiiveilla taidekeräilyyn ryhdytään. Taidekeräilyä voisi jopa jossain määrin verrata osakesijoittamiseen, sillä mikäli taidekeräilyn päämääränä on rahan kerryttäminen, on tärkeää onnistua hankkimaan keräilykohteita mahdollisimman edulliseen hintaan, ja pyrkiä ennustamaan, milloin markkinahinta tulee kasvamaan, jotta kohteen voi myydä eteenpäin. Taidemarkkinoita on kuitenkin vaikea ennakoida, ja taiteen trendit saattavat olla hyvinkin lyhytaikaisia. Oli kyseessä sitten taidekeräily vapaa-ajan intohimona tai sijoituskohteena, on se pitkän tähtäimen keräilyä, joten siihen kannattaa panostaa aikaa ja rahaa.