Ympäristömme on täynnä kauniita esineitä, joista on mahdollista luoda näyttäviä taideteoksia kotiin tai taiteilijoiden toimesta julkisiin tiloihin. Ympäristötaide on kestävää ja luonnonmukaista, mutta usein myös kustannuksiltaan edullista. Luonnonteoksissa on alkuvoimaa, jota ihastellaan sisä- ja ulkotiloissa aina taidemuseoita myöten.

Muun muassa vuoden 2015 muotoilijana palkittu Laura Väinölä tekee luonnonmateriaaleista taidetta, asuja ja muita sommitelmia. Taidegraafikko Anna-Maija Bergman on toinen esimerkki luonnonelementtien varaan vannovasta taiteilijasta.

Inspiroivia ideoita ja alkuvoimaa

Pala luontoa kodissa rauhoittaa mielen. Ympäristötaideteos on usein saanut inspiraationsa nimenomaan luonnosta ja hyödyntää vuodenaikojen ja vaihtelevan maastomme tarjoamia mahdollisuuksia. Luo herkkiä tauluja, jotka kuvastavat edessäsi avautuvaa maisemaa, tai muotoile savesta kauniita käyttöesineitä.

Heinätkin taipuvat taiteeksi, ja kasvimaailman tarjoamat mahdollisuudet ovat vaikuttavat. Luonnonmateriaaleja käytetään myös tekstiili- ,veistos-, ja valokuvataiteessa. Potentiaalia luonnonmateriaaleilla on myös tuotekehityksessä, jossa eettisyys ja ekologisuus ovat kantavia voimia.

Ympäristötaiteen kustannukset

Luonnonmateriaalien ei tarvitse olla kalliita, mutta niitä valitessa lajitietämys korostuu. Suuri osa taideteoksen rakennusosista on löydettävissä luontoretkeltä. Sammal, oksat, kivet, kävyt, marjat ja kukat muodostavat vahvan pohjan, joista luomisprosessin voi aloittaa.

Muihin valmistusosiin ja teoksen näytteille asentamiseen löytyy monia ratkaisuja lähimmästä hyvin varustellusta byggmax rakennustarvikeliikkeestä. Maalit, naulat, kehikot, teipit, rautalangat ja muut välineet auttavat teosta saamaan muotonsa. Grafiikkaan voidaan lisätä myös kuituja, höyheniä ja luita. Myös 2- ja 3D-efekteilla voidaan leikkiä luomalla katsojalle optinen harha teoksen syvyydestä. Valot ja varjot luovat myös oman tunnelmansa.

Taide haastaa pohtimaan ilmastoasioita

Luonnonmateriaaleista valmistetut taide-esineet ravistelevat katsojaa havahtumaan. Luonnon monipuolisuus ja kauneus ovat asioita, joiden puolesta kannattaa taistella. Taide kehottaa tarkkailemaan kulutuskäyttäytymistä ja näyttelyistä voi jäädä voimaantunut olo.

Kestävää taidetta voi jopa kompostoida, jos tarve teoksen hävittämiseen tulee. Ympäristötaide on jokaisen ulottuvilla ja siitä on helppoa nauttia hyvällä omalla tunnolla. Päästä luovuutesi valloilleen tai hanki teoksia kotiisi artisteilta, jotka käyttävät työssään ekologisia materiaaleja.