Maailmalla suureen suosioon räjähdysmäisellä vauhdilla tunnetuksi noussut ja konservatiiveja sekä uskonnollisia piirejä järkyttänyt Pussy Riot-ryhmä on Venäjän pääkaupungissa, Moskovassa perustettu vuonna 2011. Ryhmään kuului aluksi pieni naiskaveriporukka, mutta myöhemmin jäsenten liittyessä vahvasti punk rock-ideologiasta aatteensa ottaneeseen ryhmään, myös miespuolisten jäsenten huhutaan olevan ryhmän aktiivitoiminnassa mukana niin performanssiesityksissä kuin taustatukena. Ryhmä on tullut varsinaisesti maailmanlaajuisella skaalalla tutuksi ennen kaikkea esiintymisestään Moskovan Punaisella Torilla, jossa se kapinoi Venäjän nykyistäkin presidenttiä, Vladimir Putinia ja hänen hallitustaan sekä hirmupolitiikkaa vastaan. Esitys koottiin varsinaisesti sen jälkeen, kun vuoden 2011 Venäjän duuman epärehelliset menettelyt paljastuivat ja ryhmä halusi kantaa kortensa kekoon epärehellisyyttä ja sensuuria vastaan tuomalla oman äänensä kansan kuuluviin. Tämä vuoden 2011 kohuesitys päättyi lopulta osan jäsenistä kiinniottoon ja pidätykseen, heidän joukossaan olevat aktiiviset jäsenet Nadya Tolokonnikova ja Maria Alyokhina pidätettiin. Heidän pidätyksensä sai maailmalla aikaan kiivasta keskustelua ensisijaisesti pidätyksen oikeudenmukaisuudesta ja mm. kansainvälisesti menestyneet artistit ovat osoittaneet oman tukensa aktivisteille.

Pussy Riotin jäsenet luonnehtivat toimintaansa performanssitaiteeksi, joka on kansanomaisesti tunnettu myös esittävän taiteen nimellä. Ryhmän jäsenet pukeutuvat värikkäästi huomiota herättääkseen ja olennaisena asusteena heillä on käytössä värikkäät kasvot peittävät pipomaiset naamiot sekä salanimet, joilla he esiintyvät. Ryhmänsä aatteen inspiraatioksi he nimeävät 90-luvun alussa tunnetuksi tulleen riot grrrl-feministi punkliikkeen ja punk rock-aatteen. Linjakseen ryhmä puolestaan nimeää seksuaalisen tasavertaisuuden, feminismin, huolen poliittisista vangeista ja heidän kokemasta epäasiallisesta kohtelusta, antiauktoritarismin ja poliittisten vankien vapauttamisen puolesta taistelun. Tällä hetkellä ryhmään huhutaan kuuluvan aktiivisesti noin parikymmentä henkeä esiintyvän performanssitaiteen rivissä sekä noin 15 tekniikasta ja hallinnosta vastaavaa aktiivijäsentä. Varsinainen jäsenten määrä ei kuitenkaan ole tarkkaan tiedossa, sillä se muuttuu ja kasvaa jatkuvasti.

Viime aikoina ryhmä on pitänyt hiljaiseloa heille ominaisen katuperformanssitaiteen parissa ja keskittynyt esiintymään erikseen järjestetyissä tilaisuuksissa ympäri maailman, pääasiassa Euroopassa, missä he kokevat olevansa paremmin turvassa kuin kotimaassaan Venäjällä, jossa he ovat aktiivisen tarkkailun kohteen alaisia osittain muutaman jäsenen aikaisemman pidätystuomion ja yhdyskuntapalvelumääräysten johdossa. Ennalta järjestettävät ja sovitut esiintymistapahtumat ovat Pussy Riot-ryhmän uusi aluevaltaus, sillä aikaisemmin ja alun perin anarkistinen feministiryhmä tuli tutuksi päinvastoin spontaaneista esiintymisistä keskellä päivää julkisilla paikoilla.

Pussy Riotin on määrä esiintyä tulevaisuudessa myös Suomessa vuoden 2018 maaliskuussa, Helsingissä. Ryhmä esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa ja sen saapumista on odotettu fanien keskuudessa innolla jo heti esityksen varmistumisesta saakka. Suomessa järjestettävä performanssiesitys on osa Pussy Riotin Riot Days-kiertuetta, joka on ollut nähtävissä aikaisemmin vuonna 2017 mm. Lontoossa, Yhdistyneessä Kuningaskunnassa. Projekti onkin saanut alkunsa vuonna 2017 ja sitä on tarkoitus jatkaa niin kauan, kun jäsenet kokevat haluavansa kierrellä ympäri Eurooppaa. ”Riot Days on kulttuurillinen vallankumous.”, kuvailee yksi tunnetuimmista ryhmän jäsenistä, Maria Alyokhina.