Muoti ja taide ovat aina kulkeneet käsi kädessä, toinen toistaan kopioiden sekä toisistaan inspiroituen. Muotisuunnittelijoiden haute couture luomukset ovatkin usein enemmän taideteoksia kuin käyttöön tarkoitettuja vaatteita. Termi haute couture onkin suojattu ja sitä saavat käyttää vain a Chambre Syndicale de Haute Couturen jäsenet, jonka jäsenten on täytettävä tietyt tiukat vaatimukset mikäli haluavat kutsua luomuksiaan Haute coutureksi. Haute couturen lisäksi myös perusvaatetus hakee inspiraatiota erilaisista taidemuodoista, niin kuvataiteesta, musiikista kuin kirjoitetusta sanastakin. Muotia ja vaatesuunnittelua ei ehkä usein mielletä taiteen alaksi, mutta sitä se ehdottomasti on, aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin taiteen muodot. Myös muodissa luodaan tyhjästä jotakin uutta ja erilaista, jota kellään muulla ei ole tarjota, ja vaikka muotia kopioidaankin erityisesti halvempien merkkien toimesta, ovat kuuluisten muotitalojen suunnittelijat todellisia taiteilijoita.

Kautta aikojen myös taitelijat ovat inspiroituneet muodista, samoin kuin vaatesuunnittelijat taiteesta. Esimerkiksi kirjallisuudessa vaatetus on usein isossakin ja oleellisessa osassa kun kuvaillaan henkilöhahmoja, ja musiikkimaailmassa muoti on tärkeä osa erilaisia musiikkityylejä ja artisteja. Jokaiselle meistä tulee tietynlainen tyyli tai vaatetus mieleen kun puhutaan jostakin musiikkityylistä, kuten vaikka rap, metal tai punk musiikki. Joskus brändejä luodaan taidetta ja muotia yhdistämällä, kuten vaikkapa musiikin saralla erinomaisena esimerkkinä voidaan pitää Lady Gagaa, jonka musiikki ja taideteoksia muistuttavat asut muodostavat kokonaiskuvan ja brändin. Yhdessä muoti ja taide tekevät tämän, ja toisen osa-alueen puuttuessa koko artisti näyttäytyisi aivan erilaisessa valossa.

Historiallisissa maalauksissakin on usein asetettu pääosaan vaatetus, varsinkin maailman suurmiehiä ja naisia maalatessa on henkilön vaatetus usein koko maalauksen korostetuin asia. Tämä ei ole ihme, sillä kankaiden ja erilaisten luomuksien maalaaminen onkin taiteilijalle mielenkiintoinen ja haasteellinen tehtävä. Taiteilijat ovatkin kautta aikojen maalanneet niin sanottujen muusien avulla, eli henkilöiden jotka inspiroivat heitä teoksissaan. Muusan roolissa on olleellista usein monikin asia, mutta myös henkilökohtainen tyyli on ehdottomasti osa tätä. Samalla tavalla taas muotisuunnittelijat hakevat muusansa usein musiikin tai muiden taiteiden parista.

Monesti suunnittelijoiden luomuksissa nähdään kankaissa erilaisia kuvioita ja tyylejä, jotka ovat saaneet inspiraationsa joko jostakin teoksesta tai taitelijan tyylistä. Silloin tällöin myös taideteoksia siirretään suoraan kankaalle sellaisenaan ja kankaassa saattaa olla jonkin taulun kuva tai osittainen printti. Vaatesuunnittelijat siis ehdottomasti hakevat inspiraatiota taiteesta, ja taas taitelijat inspiroituvat usein ihmisistä ja heidän tyyleistään, tai jopa vaatteista, joten voidaan tosiaankin sanoa muodin ja taiteen kulkevan käsi kädessä.

Kuuluisten taiteilijoiden teokset ovat normaalille henkilölle usein ihailtavissa gallerioissa ja museoissa, mutta harvempi pääsee hankkimaan itselleen kotiin ainakaan kovin arvokkaita taideteoksia. Muoti ja vaatteet taas ovat meidän kaikkien saatavila aivan eri tavalla. Tässäkin on tietysti otettava huomioon se, että uskomattomimmat haute couture asut maksavat helposti kalliin taideteoksen verran. Sellaisiahan ne oikeastaan ovatkin, mutta upeita luomuksia on saatavilla jokaisen budjettiin sopien. Naiselle tämä voi tarkoittaa jotakin luksuslaukkua, miehelle taas esimerkiksi laadukasta pukua, ja nuorelle tai lapselle taas jotakin merkkivaatetta, kuten kuuluisan Ralph Lauren muotitalon lastenvaatteet ja monet muut merkit tarjoavat.