Pussy Riotin Riot Days-kiertue on projekti, joka on syntynyt Pussy Riot-ryhmän aktiivijäsenenä tunnetun ja vankeustuomiosta, sekä yhdyskuntapalveluksestaan tunnetun Maria Alyokhinan, musiikintuottaja Alexander Cheparukin ja ohjaaja Yuri Muravitskyn yhteistyön lopputuloksena. Riot Days on eräänlainen kulttuurinen vallankumous, Maria Alyokhina täsmentää. Yhteisö on vahvempi kuin yksikään hallitus ja jokainen voi nousta barrikadeille hyvän asian ja hyvän tahdon puolesta, Alyokhina kuvailee. Haastattelu on annettu alun perin Helsingin Sanomille, kun Pussy Riot esiintyi Tampereen teatterikesässä Tampereella viime vuonna 2017.

Riot Days-kiertueprojektin nimi on saanut alkunsa johtaja Alyokhinan samannimiseen kirjaan, jonka hän on kirjoittanut kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Helsingin samannimisen esityksen lavalla on nähtävillä jäsenistä ainakin Kyril Masheka, Nastya Awott, ja Maxx Awott, kuten myös Pussy Riot-johtaja itse, Maria Alyokhina. Anarkistisen feministiryhmän johtaja lähettää terveisensä Suomessa asuville faneilleen ja kannattajilleen: tehkää taidetta, joka on poliittista, jolla hän tarkoittaa politiikan itsessään olevan jo yksi suuri teatterinäyttämö näyttelijöineen. Hän lausuu myöhemmin samat sanat vuonna 2017 ennen esiintymistään Tampereen Työväen Teatterin Burning Doors-esitystä ollessaan ulkona teatterin ulkopuolella ryhmän vetäessä läpi viimeisiä harjoituksiaan ennen h-hetkeä. Joskus poliittinen taide on voimakkaampaa kuin mikään varsinainen politiikka, hän toteaa imaistessaan henkoset savukkeestaan. Minä uskon mellakointiin ja voimakkaaseen mielipiteen ilmaisuun, hän jatkaa perusteluaan. Mutta miksi taiteilijat valitsevat rähinöinnin tavakseen vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin? Nyt on paras hetki huutaa, Alyokhnia vastaa. Itsevarma taiteilija selkeästi tietää mistä puhuu ja seisoo vakaasti sanojensa takana. Onhan hän itse ollut aikaisemmin istumassa vankeustuomiotaan Siperiassa, juurikin erään Pussy Riot-esityksen seurauksena.

Paikalla oli muutama paikallinen muttei juurikaan ketään virkavallan edustajista, Alyokhina muistelee tapahtunutta kohuesitystä edeltävää hetkeä, tilannetta ennen ratkaisevaa tuomiota. Hän jatkaa muistelua kertomalla miten poliisiauto pysäytti myöhemmin heidän ryhmänsä kulkuneuvon. Te olette tavallaan päätyneet rikkomaan vähän lakia, hän kertoo nauraen viranomaisten aloittaessa puheensa, kun Pussy Riotin auto oli piiritetty. Hän lisää, että tapahtuman johdosta hänet ja hänen aktivistikumppaninsa Olga Borisova pidätettiin ennen kuin myöhemmin päästettiin kuitenkin molemmat vapaiksi. Todisteena oli vain nopea päivityksemme sosiaaliseen mediaan eikä mitään muuta, Alyokhina naurahtaa jälleen. Pussy Riotin jäsenet kun ovat tunnettuja myös ahkerina sosiaalisen median käyttäjinä ja erityisesti Twitterissä he puhuvat avoimesti mielipiteistään. Esitys oli tarkoitettu kiinnittämään suuren yleisön huomio ukrainalaisen elokuvatekijän, Oleg Sentsovin kohtaloon, joka on pidätettynä ja kärsimässä vankeustuomiotansa Siperiassa. Alyokhina kertoo esityksen taustasta tarkemmin jatkaen, että hän kumppaneineen oli järjestänyt performanssitaidetapahtuman asiasta juuri hänen vankeustuomionsa kritisoinnin puolesta. Myös länsimaissa ollaan suhtauduttu Sentsovin tuomioon ymmärrettävästi ja vankeusrangaistusta pidetään puhtaasti poliittisena, elokuvaohjaajaa itseään mielipidevankina.