Kun kysytään ”mitä on taide?”, vastaaminen yhdellä sanalla, tai edes lauseella on lähes mahdotonta. Yleisen tulkinnan mukaan taide on kaikkea sitä, jolla yritetään luoda tunnereaktio toisessa ihmisessä, mutta tämä tuntuu kovin suppealta näkemykseltä. Asiaa on mahdollista tarkastella laajemminkin. Laaja-alainen ja yllättävän monimutkainen taiteen käsite on häilyvä, eikä tähän kysymykseen ole olemassa vääriä vastauksia. Toiset kiertävät museoita ja konserttisaleja nauttiakseen siitä, kun taas toiset näkevät taidetta lähes kaikkialla ympärillään. Tästä voisi tehdä pikaisen päätelmän, että ihmiselle taidetta on kaikki kuulemamme, näkemämme ja kokemamme, joka tekee vaikutuksen. Taide on tunnereaktioita ja tulkintaa. Jos teoriassa ajateltuna kaikki ihmisen luoma on kulttuuria, mikä tahansa voi olla taidetta kokijasta riippuen. Moni voi jopa olla sitä mieltä, että taiteen ei tarvitse olla ihmisen luomaa. Taidetta voisi olla myös esimerkiksi kesäinen auringonlasku tai meriveden sileäksi hioma kivi hiekkarannalla. Vastauksia taiteen määritelmästä siis lienee lähes yhtä paljon, kuin olisi vastaajiakin.

Taidemieltymyksemme kertovat persoonastamme

Se, miten ilmaisemme taidemieltymyksiämme kodeissamme, voi mahdollisesti kertoa meistä persoonallisuuksina paljonkin. On tärkeää tietää, että seinillä roikkuvat taulut ovat vain murto-osa siitä taiteesta, jota valtaosan kodista löytyy. Vaikka elämme musiikin ja elokuvien suhteen suoratoistopalveluiden kulta-aikaa, monelta edelleen löytyvät levykokoelmat kuuluvat myös taiteen piiriin.

Kurkistus kenkä- tai vaatekaappiin voi henkilöstä riippuen tarjota hyvinkin taiteellisen kokemuksen. Jopa kauniisti koristellut kynnet voivat parhaimmillaan olla taidetta. Määritelmän muodostaminen taiteelle kodeissamme on lähes yhtä haastavaa, kuin taiteen määritteleminen muutenkin on. Onko harmoninen sisustus taidetta, jos se herättää suurta mielihyvän tunnetta? Pelkästään mielihyvää ja hyvänolontunnetta ei voi käyttää määritelmänä, sillä myös kielteiset tunnereaktiot liittyvät voimakkaasti taiteeseen ja sen kokemiseen.

Kotimme ovat kuin taiteilijan kanvaaseja

Kuitenkin jos taide käsitteenä rajataan kodinsisustukseen, Hyvänolontunne saattaisi toimia hyvänä määritelmänä. Tämä tekisi jokaisesta meistä omaa kotiaan sisustavasta taiteilijoita, mikä on ajatuksena kiehtova. Taidemaalari, joka aloittaa tyhjällä kankaalla luoden sille maiseman ja herättää sen eloon, on kuin kuka tahansa, joka muuttaa tyhjään asuntoon luoden siitä itselleen kodilta tuntuvan kodin.

Koti käsitteenä on enemmänkin mielentila, kuin tietty fyysinen sijainti. Koti luodaan muun muassa taiteen keinoja käyttämällä. Koti on paikka, joka näyttää ja tuntuu itseltä. Se heijastaa persoonaamme, kuten vaikka tyylimme pukeutua.

Tästä perspektiivistä ajateltuna jokainen meistä kotinsa sisustaneista taiteilijoista voi tuntea ylpeyttä siitä, mitä olemme luoneet. Tällaisen taideteoksen välittämä viesti on äärimmärisen tärkeä. Se viestii turvallisuutta, levollisuutta ja onnea.

Monissa tapauksissa saatamme joutua tekemään rohkeitakin ratkaisuja. Toiset meistä taas joutuvat tekemään kompromisseja, jos asuntoa asuttaa yhtä useampi henkilö. Tärkeintä on kuitenkin luoda sellainen ympäristö, joka saa asujansa kokemaan, että juuri siinä on paras paikka olla koko maailmassa. Ilman taidetta tämä ei olisi mitenkään mahdollista. Jopa suppeamman taidekäsityksen omaavat henkilöt ilmaisevat itseään tauluin ja koristein. Kattavamman käsityksen omaavat taas tiedostavat, että kotia voi kyllästää taiteella laajemminkin, seinäpinnoista ja kaakeleista lähtien. Itseilmaisua kodin kautta voi harjoittaa niin monella tavalla, että persoonallisen ja itselleen sopivan ratkaisun voi löytää kuka tahansa. Parhaan lopputuloksen saa luultavasti tekemällä juuri sellaisia ratkaisuja, jotka itsestä tuntuvat hyvältä. Välittämättä muiden mielipiteistä.