Taide hyödyttää meitä kovin monin eri tavoin – jopa niin monin, ettemme aina tule edes ajatelleeksi kaikkia niitä tapoja, joilla se helpottaa ja keventää elämäämme. Parhaimmillaan se voi tuoda meille sekä henkistä että taloudellista hyvinvointia.

Avaa tunnelukkosi taiteen avulla

Vaikeassa elämäntilanteessa saatat tuntea, että tunteesi ovat lukossa. Et ehkä enää pysty tuntemaan suuria tunteita, etkä esimerkiksi uskalla enää kiintyä keneenkään syvästi. Taustalta saattaa löytyä menetyksiä tai pettymyksiä. Ehkäpä olet menettänyt itsellesi läheisen ihmisen äkillisesti, tai kenties olet ollut parisuhteessa narsistin kanssa ja menettänyt luottamuksesi toiseen ihmiseen totaalisella tavalla. Tällaiset tilanteet vaativat käsittelyä ja joissakin tapauksissa myös ammattilaisen apua. Kuitenkin myös taide voi auttaa sinua käymään läpi ja jäsentämään pahaa oloasi ja vaikeaa elämäntilannettasi.

Kokeile ilmaista vaikeita tunteitasi esimerkiksi maalaamalla tai kirjoittamalla. Kirjoita vaikkapa aiheeseen liittyvä runo tai maalaa paha olosi ulos. Voit tehdä tämän joko julkisesti tai täysin yksityisesti, jolloin vain sinä saat tietää, millaisia tunnelukkoja sisältäsi löytyy. Kun päästät luovuutesi virtaamaan valtoimenaan, huomaat pian kokevasi aivan uudenlaisia tunteita ja ehkäpä myös löytäväsi uusia värejä elämääsi, jossa ovat kenties viime aikoina vaikuttaneet lähinnä harmaan ja mustan eri sävyt.

Ei ole mikään ihme, että erilaisia taiteen muotoja hyödynnetään myös terapiassa, ja että terapian saralla puhutaan taideterapiasta. Taide tarjoaa niin kovin monenlaisia mahdollisuuksia oman hyvinvoinnin lisäämiseksi, että nämä mahdollisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Hanki taloudellista hyötyä taiteen avulla

Jos olet taitava tekemään taidetta, saatat saada siitä myös taloudellista hyötyä. Järjestä vaikkapa taidenäyttely, jossa myyt taideteoksiasi, tai tarjoa taitojasi vaikkapa jonkin tietyn sisustusprojektin käyttöön. Monikaan nykyihminen ei osaa tai ehdi tehdä käsitöitä, mutta arvostaa niitä kyllä. Monet ovat valmiita maksamaan käsitöistä löytäessään mieleisiään, kuten villasukkia tai kivoja asusteita. Siinäkin saattaisi olla markkinarako käsistään näppärälle ihmiselle. Jos osaat kunnostaa vanhoja huonekaluja entistä ehommiksi, voit tarjota tällaisiä palveluita ja loihtia vanhasta uutta. Hyvä valokuvaaja voi saada keikkoja vaikkapa häihin tai muihin tapahtumiin ikuistamaan tärkeän päivän kuviksi. Raha-asioiden hoitoon näppärä laskutuspalvelu on oivallinen tapa laskuttaa tekemistäsi töistä.

Taloudellisesti heikko tilanne on monelle suuri stressin aihe. Taide voi kuitenkin auttaa monin eri tavoin tässä haasteessa. Jos et osaa maalata tai tehdä käsitöitä, ehkäpä olet hyvä kirjoittamaan. Myös kirjoittaminen on luovaa työtä ja eräänlaista taidetta. Tällä hetkellä esimerkiksi e-kirjat myyvät hyvin, kunhan vain aihe on tarpeeksi mielenkiintoinen, eikä niiden julkaiseminen maksa välttämättä kovinkaan paljon. Intohimoinen ja taitava kirjoittaja saattaakin onnistua hankkimaan lisätuloja kirjoittamalla e-kirjan, erilaisia artikkeleita tai vaikkapa blogia. Mahdollisuuksia on monia!

Erilaisten näyttelyiden, messujen ja käsityötapahtumien lisäksi omaa taidetta voi mainostaa vaikkapa somen lukuisten kanavien kautta. Esimerkiksi Facebookin monet ryhmät ovat erittäin aktiivisia ja niissä kauppa käy! Erityisen visuaalinen Instagram on myös eräs oivallinen väylä omien taideteosten esiintuomiseen. Panosta laadukkaisiin kuviin ja muista hashtagit! Taiteeseen liittyviä työtehtäviä voi etsiä myös erilaisten työportaalien kautta. Esimerkiksi taitavat graafiset suunnittelijat ovat tällä hetkellä kovin kysyttyjä.