Taide on sikäli metka asia, että sitä on vaikea määritellä tarkkaan. Monelle se tarkoittaa perinteisesti esimerkikisi barokin tai renesanssin aikaisia maalauksia tai patsaita tai vaikkapa Desenio -verkkokaupasta ostettuja upeita design-tauluja, mutta todellisuudessa edellä mainitut esimerkit käsittävät vain pienen murto-osan siitä, mitä kaikkea taide oikeastaan pitää sisällään. Taide ei myöskään ole ajatonta, vaan senkin muotisuuntaukset muuttuvat ja kehittyvät ajan mukana. Taide on juuri tämän takia myös mahtava osa ihmiskunnan kulttuuria, sillä se säilyy pitkiä aikoja, ja taideteoksista voidaan nähdä ja päätellä paljon siitä, millaista ihmisten elämä on milloinkin ollut ja mitä muotisuuntauksia silloin on ollut pinnalla. Näin ollen taiteeseen säilöytyy kuin varkain suuri osa ihmishistoriaa ja sen avulla tuhansiakin vuosia vanhat asiat ovat elossa vielä tänäkin päivänä.

Koska taide on niin vapaa käsite, ei sillekään ole olemassa mitään rajoituksia, kuka voi olla taiteilija. Toki taidetta voi mennä opiskelemaan vaikka yliopistotasolle saakka, mutta taide on sellainen asia, jota ei opetella koulussa, vaan se tulee jokaiselta ihmiseltä luonnostaan. Suurin osa kaikkien aikojen kuuluisimmista taiteilijoista ei ole käynyt minkään näköistä koulutusta taiteeseen, vaan he ovat oppineet kaiken kokeilun ja erehdyksen kautta. Jos siis ihailet vaikkapa Leonardo da Vincin tai Picasson teoksia ja haluaisit joskus tulla näiden mestareiden kaltaiseksi, ei sinun tarvitse tehdä muuta kuin tarttua rohkeasti kynään tai siveltimeen ja alkaa harjoittelemaan.

Jos pää kuitenkin lyö taideteosten saralla aivan tyhjää, tarvitsee jostakin löytää inspiraation lähde. Me haluamme auttaa sinut tässä alkuun, ja tarjoammekin muutaman helpon taideteosvinkin, joiden avulla on hyvä lähteä liikenteeseen kehittämään omaa suhdetta taiteeseen.

Helppo ja kaunis canvas-taulu abstraktigrafiikalla

Kauniin ja näyttävän taulun tekemiseen ei välttämättä vaadita kovin paljon taiteellista kokemusta eikä edes paljon välineitä. Tämän helpon taulun luot varsin yksinkertaisilla välineillä.

Tarvitset:

  • akryylimaalia
  • maalarinteippiä
  • vaahtomuovin pala
  • tyhjä canvas-taulu

Aloita asettamalla tyhjä canvas-taulu työpisteellesi ja luomalla siihen maalarinteipin avulla graafisia kuvioita, kuten neliöitä tai kolmioita. Luo mielesi mukaan 3–6 teippiskaalattua kuviota. Tämän jälkeen alkaa hauska osuus: pursota kuhunkin kuvioon kolmea eri väriä. Laita kuvion yläreunaan valkoista akryylimaalia, keskelle vaaleaa väriä (esimerkiksi vaalean sinistä) ja alaosaan tummaa väriä (esimerkiksi tumman sinistä). Toista sama prosessi kunkin kuvion kohdalla eri väreillä (vaikkapa oranssi, keltainen, punainen, vihreä). Kun maalit on pursotettu kuhunkin kuvioon, ota vaahtomuovin pala käyttöön. Kyllä, nyt käytetään ala-asteelta tuttua tuputusta! Aloita tuputtelu kuvion vaaleasta yläosasta ja tuputtele koko kuvio läpi alaosaa kohti edeten. Aseta valmis työ kuivumaan turvalliseen paikkaan ja maalin kovetuttua poista teipit. Voilá, uniikki ja upea taideteoksesi on valmis!

Upeat ja hennot kukat saa aikaan yllättävän helposti

Kun katsot upeaa ja yksityiskohtaista kukkamaalausta, tulet todennäköisesti vain harvoin ajatelleeksi, kuinka kuvan kauniit yksityiskohdat on saatu aikaiseksi. Kyseessä saattaa kuitenkin olla varsin helppo, aloittelijallekin soveltuva metodi.

Tarvitset:

  • akryylimaalia
  • vaahtomuovia
  • ohuita siveltimiä
  • tyhjä canvas-taulu

Aloita puristamalla ja sekoittamalla paletille haluamiasi värejä kukkien terälehtiä varten. Esimerkiksi violetin ja vaaleanpunaisen sävyt käyvät hyvin. Ota sen jälkeen väriä vaahtomuovin palalle ja tuputtele kanvastaululle haluamasi kukka. Lisää ohuella siveltimellä vihreä varsi. Helppoa, eikö?